OBISK POTOČKE ZIJALKE

Pohodniška skupina DU Litija se je 26. junija, po mnenju večine pohodnikov, podala na prvo letošnjo resnejšo pot, čeprav je oznaka tovrstne poti označena na Wikipediji kot lahka. Naš tokratni vodič, Milan Amon, pa jo je ocenil nekje med našim in zapisanim mnenjem. Ne glede na vse, smo cilj z medsebojno pomočjo in vztrajnostjo dosegli vsi. Splačalo se je, zato hvala za pobudo, organizacijo in pomoč vsem vpletenim.

      

Potočka zijalka (tudi zijavka) je pomembno jamsko najdišče iz začetka mlajšega paleolitika. Ime je dobila po nekdanjem lastniku Potočniku. Leži na nadmorski višini 1675 metrov na zahodnem delu južnega pobočja gore Olševe, nad vasjo Sv. Duh. V njej so našli ostanke 40 živalskih vrst, ena od teh je bil jamski medved, koščena in kamnita orodja in ostanke ognjišč.

     

A ne le jama, na nekatere je pogled v dolino in razgled na mogočne hribe nasproti nas, Ojstrico, Babe, Kamniško-Savinjske Alpe z Raduho in Olševo, naredil še večji vtis.

Tudi sama pot do izhodišče točke pohoda, kmečkega turizma Rogar, ki se nahaja na nadmorski višini 1250 metrov in je tako najvišje ležeča turistična kmetija z nastanitvijo v Sloveniji, je bila zanimiva. Z avtobusom smo naredili nekakšno krožno pot iz Litije preko Kamnika, čez prelaz Volovljek proti Logarski dolini in nato v vasi Solčava po Solčavski panoramski cesti proti Sv.Duhu. Pred povratkom domov po Logarski dolini, mimo Ljubnega, Mozirja in preko Trojan, pa smo se seveda okrepčali z okusno joto v Planinskem domu Majerhold v Solčavi.

Poletne vročine v objemu gozdov in rahlo oblačnemu vremenu, pa na veslje vseh nas, ni bilo čutiti.

  Iva Slabe

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1771854

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe