Pohod

Ne vemo kam

Pohodniki Planinsko pohodniške sekcije DU Litija, smo se dne 16. oktobra 2021 odpravili na pohod Ne vemo, kam. Bilo nas je 35 pohodnikov. Vodil nas je Lojze Hauptman, ki je pohod tudi pripravil in nas iskrivo in skrivnostno usmerjal proti prekmurskim ravnicam in gričem. Najprej smo se ustavili v Slovenskih Konjicah, kjer nas je Milan Amon postregel z že doma skuhano vročo kavo in sladico, kar nam je zelo teknilo. Radovednost pa se je stopnjevala. Nadaljevali smo proti neznanemu cilju. Vožnja je bila dolga. Razdelili smo anketne lističe na katerih je bilo napisanih pet vrhov iz Štajerskega področja. Uganiti je bilo potrebno cilj našega pohoda. Za tiste, ki bodo uganili cilj, smo pripravili manjše nagrade.

Pripeljali smo se že v krajinski park na Goričko, z mestnim središčem Kuzma. Ustavili smo se v kraju Grad, kjer se nahaja največji grad v Sloveniji z 365 sobami. Z vodičko smo si ta grad tudi ogledali in veliko zanimivega o njem tudi izvedeli in z ogledom zaključili. Nato se nam je pridružila druga vodička Urška in se po panoramski vožnji odpeljali do našega cilja in se sprehodili po hribu do stičišča treh dežel Avstrije, Madžarske in Slovenije – do Tromejnega vrha. Na vrhu je velik trikotni kamen na katerem so grbi in zastave treh dežel. Bili smo presenečeni in uživali smo ob odkritju druge tromeje poleg Peči. Sprehodili smo se in se nato vrnili v avtobus, ki nas je odpeljal na ogled panonske domačije imenovane Cilina iža na slemenu dela Gornjih Slavečev pri Kuzmi. Hiša ima bivalne in gospodarske prostore pod enotno dvokapno streho z črno kuhinjo, lesenim dimnikom in pečjo. Tla so prstena, stene pa so ometane z ilovnatim ometom. V njej je živela osem članska družina. Ta domačija je kulturni spomenik lokalnega pomena in hkrati muzej. Na friškim zraki nas je čakal prigrizek, potica in kava. Nato smo se z vodičko Urško odpeljali v okrepčevalnico za hitro prehrano RAK v Slavečih, kjer smo zaključili naš pohod Ne vemo, kam in imeli kosilo. Komisija je ugotovila, da je deset udeležencev uganilo cilj pohoda in smo izžrebali srečne dobitnike.

Zelo sem bila vesela, ker so se tega pohoda udeležili vsi spremljevalci in spremljevalke naše sekcije: Lojze Hauptman, Milan Amon, Jože Dernovšek, Alojz Kavčič, Anica Majcen, Mila Grošelj, Ivanka Kofol, Marjana Sladič, in s tem obogatili druženje. Zahvalila sem se jim v svojem imenu in v imenu vseh pohodnikov za njihov trud, skrb in čas za skrbno pripravo pohodov. Vsi želimo, da bi nas bili pripravljeni voditi po naši zeleni deželi tudi naslednje leto, saj nas vedno znova prevzame, saj so še kraji kjer nismo bili in bi jih radi videli. Letos smo opravili 12 pohodov in praznovali 29 letnico Planinsko pohodniške sekcije. Pohod Ne vemo, kam pa je bil že 26. Z lepo mislijo v srcu pa smo se spomnili tudi naših prijateljev pohodnikov, ki zaradi bolezni ne morejo več z nami ali pa jih že več ni. V programu imamo do konca leta še en pohod in sicer v Žalec – hmeljarska pot. Kmalu pa bo potrebno pripraviti nov program pohodov za leto 2022.

Preživeli smo lep sončen dan, prijetno druženje in veliko novega videli in spoznali. Lojze, hvala ti za to!

 

Zapisala: Nuša Rozman

 Fotografije: Amon Milan

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1829210

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe