IZLET V NEZNANO 2020

Izletniška sekcija DU Litija organizira vsako leto za člane društva tradicionalni izlet »V neznano«. Za ta izlet je vedno veliko zanimanja. Tako je bilo tudi letos, saj je bil avtobus hitro zaseden.

V torek, 6. oktobra smo se odpeljali iz Litije v megleno jutro, na Bogenšperku pa se je skozi meglo že svetlikalo sonce. Vedeli smo, da nas čaka lep, sončen dan.

V Trebnjem smo se ustavili za jutranjo kavo. Razdelili smo lističe z nagradnim vprašanjem o cilju izleta in se odpeljali naprej v neznano. Z avtoceste smo skrenili pri Čatežu ob Savi. Ob sotočju reke Save in Krke se nam je pridružil lokalni turistični vodnik, ki nam je predstavil kratko zgodovino Brežic, med vožnjo po mestu pa je našo pozornost usmerjal na tamkajšnje znamenitosti. V mestni hiši smo si ogledali tudi kratek film o Brežicah in okolici.

Ob vrnitvi na avtobus nas je čakal sladka domača pojedina. Poplaknili smo jo z nekaj pijače in vse skupaj z veseljem pospravili.

Avtobus nas je nato pripeljal na Bizeljsko, znano po vinogradih in še bolj po repnicah, ki so posebnost te pokrajine. To so podzemni rovi izkopani v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Domačini so v repnice, kjer je stalna temperatura okoli 8 stopinj, spravljali poljske pridelke, sedaj pa v njih hranijo in zorijo vina. Ogledali smo si eno od večjih repnic, kjer nam je lastnica pojasnila, kako so jih kopali brez podpornih elementov. Po ogledu je sledila degustacija njihovih vin.

Na hribček na Bizeljskem nas je vabila farna cerkev sv. Lovrenca, ki je znana po tem, da je tam, kot kaplan, nastopil prvo službo Martin Slomšek. Tu je tudi napisal ponarodelo pesem En hribček bom kupil. Prijazni župnik nam je razkazal cerkev in spominsko hišo Antona Martina Slomška. Ker je tudi on vinogradnik, smo poskusili tudi njegovo mašno vino.

Še vedno pa ni bil znan kraj zadnjega postanka. To je bila Stara vas, kjer nas je čakalo obilno kosilo. Po kosilu je najstarejša udeleženka izleta izžrebala nagrajenca, ki je pravilno odgovoril na vprašanje, zastavljeno na začetku našega potepanja.

Zapustili smo Bizeljsko in se dobre volje odpeljali domov.

 Besedilo: Alojz Kavčič

Foto: Boris Erman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1652994

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe