SREČANJE PROSTOVOLJK ZASAVJA

V četrtek, 26. 8. 2021, je Zasavska pokrajinska zveza upokojencev, s pokrajinsko koordinatorko Zasavja, gospo Jerico Laznik, organizirala srečanje prostovoljk Zasavja, ki delujejo v projektu »STAREJŠI ZA STAREJŠE«.Poleg koordinatorjev projekta, so bili povabljeni tudi predsedniki društev upokojencev Litija, Gabrovka, Šmartno pri Litiji, Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Lokacija je bila čudovita – GOSTILNA PR ČOP na Podkumu.
Zbrali smo se ob 10. uri. Za dobrodošlico so nas postregli z aperitivi, kavo in dvema pogačama. Takoj se je videlo, da bo vzdušje enkratno, saj smo vsi potrebovali druženje, klepet in izmenjavo izkušenj na terenu. Večina prostovoljk je bila v takšni druščini prvič, a so hitro navezale prisrčen stik.
Ker je bila predsednica Jerica Laznik odsotna, je vodenje prevzela njena namestnica Nade Pintar iz Šmartnega pri Litiji. V uvodnem nagovoru nas je pozdravila in se prostovoljcem zahvalila za nesebično in srčno delo, predvsem v času pandemije, saj so s svojim poslanstvom kljub težkim razmeram nadaljevali in pomagali uporabnikom skozi celo leto. Poudarila je, naj svojo srčnost, izkušnje in dobra dela še naprej delijo med starejše, predvsem tiste, ki so osamljeni in pomoči potrebni. Po njenem nagovoru, je dala besedo vsem predsednikom društev. Besedo sta dobili tudi vodja projekta »Starejši za starejše« na ZDUS-u, gospa Rožca Šonc in nekdanja pokrajinska koordinatorka Zasavja Marjana Bajda .
Ko je bil uradni del zaključen, smo naredili skupinsko sliko s predsedniki in nato še z koordinatorji. Naše srečanje je popestril ansambel Zimzelen. Skupna pesem in ples sta pripomogla k enkratnemu vzdušju in seveda tudi kosilo kuharskega mojstra Lojzeta Čopa
Po kosilu, pa smo imeli ogled starih objektov, katere je Lojzetova mama, gospa Ija Čop, prav iznajdljivo in unikatno preuredila. Na šaljiv način, nam je povedala, kako se je prenove lotila in kakšne zapreke je doživljala. Stara gostilna služi spominom na zgodovino. V njej so zanimivi artikli iz preteklosti in obilo nagačenih živali na stenah. Kozolec, kjer so včasih sedeli gostje, je preurejen v »poročno dvorano«. Svinjski skedenj je preurejen v kopalnico s tušem in wc-jem, umivalnikom in prostorom za počitek. V prostor, kjer so včasih shranjali mrvo, je nameščenih 7 različnih »lojtrskih« voz in prav vsak je preurejen v posteljo. Na podstrehi tega objekta pa je dodala več kot 10 skupnih ležišč. Vsi smo se čudili njeni iznajdljivosti. Tudi manjši bazen, narejen iz starega osebnega avtomobila, je na travniku.
Vsi presenečeni nad videnim, smo se vrnili v večnamenski prostor, kjer nas je čakala sladica in znova glasba, ples in zabava.
Hvala pokrajinski zvezi za zelo uspelo druženje v upanju, da se kmalu spet srečamo.
                                                                                                           

 Marjana Kolar – koordinatorka SZS

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1807905

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe