Program "STAREJŠI ZA STAREJŠE" v letu 2021

V februarju 2021, je koordinatorka društva gospa Marjana Sladič prenehala s prostovoljstvom v tem programu. Vso dokumentacijo je predala prostovoljki Marjani Kolar.

Vedela sem, da ta program že nekaj let deluje, vendar sem se morala seznanit z veliko informacijami. V tem projektu sodeluje devet prostovoljk iz Litije, Polšnika in Dol pri Litiji.

Prvi sestanek, ki je bil 9.3.2021, s koordinatorkami Zasavske pokrajine v letošnjem letu, je sklicala vodja, gospa Jerica Laznik iz Hrastnika. Vesele smo bile, da se po dolgem času spet vidimo in sestanek je bil zelo sproščen z veliko informacijami. Sprejele smo plan dela, ki pa je bil seveda odvisen od trajajoče situacije. V aprilu, je bil načrtovan projekt »DAN ZA SPREMEMBE«. Vsa društva v Zasavju, smo ga izvedli 17. aprila. Obiskali smo domove starejših, jim prinesli napisane lepe misli, malo sladkih dobrot in dobro voljo ob glasbi. Nekateri so tudi zaplesali na varni razdalji. Vsi stanovalci so zelo uživali in čas, ki je bil namenjen temu, je res prehitro minil.

18.5. Drugi sestanek koordinatork Zasavja.

3.6. 2021 je bilo v Hrastniku izobraževanje za nove prostovoljke in tiste, ki so želele obnoviti informacije glede programa. Prostovoljke imajo vsaka svoje območje, ki obiskujejo starejše od 69 let. Razmah med obiski se določa sproti, odvisno od potreb in želja. Ni nujno, da jih prostovoljke obiščejo na domu, lahko se dobijo na sprehodu, kavi, pomoč v trgovini ali telefonskem pogovoru in še bi lahko naštevala. Tudi obiski v domu starejših ali telefonski pogovor se upošteva kot obisk. Vse obiske se zabeleži in enkrat na 14 dni odda koordinatorki, ki jih vpisuje v poseben računalniški program, (BOPRO) ki je temu namenjen.

 24. junija sem sklicala srečanje vseh devetih prostovoljk, v prostorih DU Litija. Veliko smo si imele povedati. Bilo je veliko vprašanj in še več dobre volje in pripravljenosti za delo. V jeseni, bodo začele »na polno«, če bodo razmere to dopuščale.

30. junija in 17. avgusta, je bilo v Zagorju ob Savi Računalniško usposabljanje o uporabi aplikacije ZOOM. Kako bo to res delovalo, se bo videlo v sami praktični uporabi.

V jesenskem času, pa bomo zopet po dolgem času organizirali SREČANJE 80-LETNIKOV v gostilni Kovač. Vsak bo dobil skromen spominček, ki ga bodo izdelale naše prostovoljke v ustvarjalnih delavnicah.

Zadnji vikend (26.8.) v avgustu, smo imele prostovoljke Zasavske regije srečanje na Podkumu pri »Čop«. Po uvodnih besedah gospe Jerice Laznik, je sledil piknik z živo glasbo. Bilo je lepo, kot je lepo biti prostovoljec. Vljudno vabljeni v naše vrste.

16.9. 2021, pa imamo izobraževanje vseh prostovoljk in koordinatorjev pri ROZI na Libergi, ki ga organizira Zasavska pokrajinska zveza. Tu smo udeleženi prostovoljci: Litija(Polšnik, Dole pri Litiji), Gabrovka in Šmartno pri Litiji. Trenutno število prostovoljk, ki obiskujejo starejše je 8: 4- Litija, 1 – Polšnik, 3 – Dole pri Litiji.

 

Marjana Kolar, koordinatorka projekta DU Litija

September 2021

 

 

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1879767

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe