Pohod Ne vemo, kam

V septembru 2021 smo v Društvu upokojencev objavili vabilo za vsakoletni tradicionalni izlet "V neznano". Sledile so prijave in sedeži v avtobusu so bili kmalu zasedeni. V torek 5. oktobra 2021 smo se odpeljali proti Ljubljani. Vsak udeleženec je dobil nagradni vprašalnik o cilju izleta. Navedeni so bili naslednji kraji: Županova jama, Kočevska Reka in cerkev sv. Ane pri Mirtovičih. Prvi postanek je bil na Turjaku za jutranjo kavico. Od tu je bilo še možno kreniti proti vsem navedenim krajem na vprašalniku.

 
S Turjaka je avtobus zavil levo proti Županovi jami, se kmalu obrnil in nadaljeval vožnjo proti Kočevju. Na vprašalniku je večina udeležencev obkrožila Kočevsko Reko kot končni cilj izleta. Ta kraj je znan po nemško govorečih Kočevarjih, ki so tu živeli do 2. svetovne vojne in tudi zaradi posebnega statusa po vojni, ko je bilo to področje zaprto za javnost zaradi podzemnih bunkerjev in drugih vojaško – političnih objektov. Toda v Kočevju avtobus ni skrenil na desno, temveč je peljal proti jugu v smeri Fare ob Kolpi. Na odcepu za grad Kostel smo zavili levo in se ustavili v vasi Selo pri domačiji Padovac, znani po žganjekuhi in pridelavi domačih kmečkih pridelkov. Za dobrodošlico so nas postregli z domačim aperitivom in bogatim narezkom. Gospodinja Anica nam je razkazala njihovo žganjekuho in razkazala vse kar pridelujejo. Pred odhodom smo se posladkali še z domačim pecivom, ki smo ga imeli v prtljažniku avtobusa.


Sledil je ogled mogočnega gradu Kostel, ki stoji na izpostavljeni vzpetini nad Kolpo. To je drugi največji grajski kompleks v Sloveniji. V času francoske okupacije je bil grad porušen in ostal razvalina vse do osamosvojitve Slovenije, ko so ga začeli obnavljati in urejati za obiskovalce. Na parkirišču pod gradom smo izstopili iz avtobusa in odšli peš proti gradu, ker zaradi svoje visoke lege ni dostopen za avtomobile. Prijazna vodnica nam je razkazala grad in opisala njegovo burno zgodovino. Ogledali smo si razstavo v notranjosti gradu ter desetminutni film o gradu.


Zadnja točka izleta naj bi bil ogled cerkvice sv. Ane nad Kolpo pri Mirtovičih, od koder je lep pogled na Kolpo in tudi na hrvaške zaselke na desnem bregu Kolpe. Ključarka cerkve nas je obvestila, da je cesta zaradi asfaltiranja zaprta in ogled cerkve ni možen. Odpeljali smo se v Osilnico do hotela, kjer so nas pričakovali s kosilom. Med vožnjo ob Kolpi smo opazovali žične ograje, ki migrantom preprečujejo prehod meje.
Po kosilu nas je Zvone razveselil s svojo harmoniko. Nismo pozabili na nagradno vprašanje in izžrebali nagrajenko s pravilnim odgovorom in nato še dodatno tolažilno nagrado.
Skupaj smo preživeli še en lep prijeten dan.

Tekst: Alojz Kavčič
Foto: Boris Erman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1879739

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe