OBISK SAVINJSKE DOLINE

Tokratni pohod naše planinske sekcije je vodil Milan Amon po Spodnji Savinjski dolini. Izbral je tri destinacije in vsaj ena od njih je bila za večino pohodnikov nova. To je bil grad Žovnek, nekoč eden najstarejših in največjih slovenskih gradov, ki je dobil ime po svobodnih gospodih Žovneškiih, kasnejših Celjskih grofih. Ruševine gradu obnavljajo. Pri obnovi je najbolj napredoval stolp, ki pa je bi na žalost zaprt, sicer pa je v njem možen ogled fotografske razstave gradu. Deležni pa smo bili lepega razgleda na Savinjsko dolino in Žolniško jezero s številnimi labodi.
Naš naslednji cilj je bil pohod na Špik, 1108 m visok, najbolj vzhodni vrh razmeroma dolgega grebena Paškega Kozjaka. Naše izhodišče je bil dom na Paškem Kozjaku, kjer smo se po strmi, a relativno kratki gozdni poti vzpeli do naselja Sv. Jošt, kjer smo si najprej ogledali župnijsko cerkev in se po nezahtevni poti odpravili na vrh. Od tu se je odprl pogled na Velenje, Šoštanj, Kope , Ribniško Pohorje , vse do Rogle.
Naša zadnja postaja tega dne je bilo okoli 4,5 ha veliko Braslovško jezero, ki je nastalo leta 1961 z zajezitvijo potoka Trebnik. Jezero leži nedaleč stran od trga Braslovče in je priložnost za pobeg v naravo, kraj za sproščanje in aktivno preživljanje prostega časa. Tudi mi smo na čudoviti terasi uživali , se okrepčali, nekateri pa se za zaključek prijetnega dne ob jezeru tudi sprehodili.

 

Za pohodniško skupino Iva Slabe
Foto: Milan Amon

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2332788

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe