Primorska-Tomaj

 22. aprila se je skupina pohodnikov, članov DU Litija, podala na prvi pomladni izlet. Megleno, še nekoliko dremavo sobotno jutro, je skrivalo lepo vremensko napoved prav do našega prvega postanka med Uncem in Planino. Tam so nas, na platoju nad sotesko reke Unice, tik nad kraškim Planinskim poljem, zvabile k ogledu razvaline nekdaj mogočnega gradu Haasberg (Hošperk).

Po kratkem postanku smo nadaljevali pot preko Planinskega polja, kjer so megleno belino že prebadali prvi sončni žarki. Cesta se je kmalu začela vzpenjati, vse do primernega prostora za postanek avtobusa. Naš pogled se je ustavil na 873m visokem hribu. V objemu sonca smo se podali na vrh Grmade, od koder se nam je odprl razkošen razgled na Planinsko polje, Logaško planoto, Krim, Slivnico, del Cerkniškega jezera in gozdnate Javornike.

Polni pomladnih vonjav smo se odpeljali nazaj v dolino, od tam pa do znamenitih Škocjanskih jam. Nismo se namenili v njihovo notranjost, pač pa naokoli po 2 km dolgi poti, speljani okoli naravnih spomenikov Velike in Male doline. Na pojasnjevalnih tablah ob razglednih točkah so predstavljene zanimivosti in značilnosti tega enkratnega območja. Kar nekaj pohodnikov so številne stopnice, ki so se spuščale v globino, odvrnile od namere, da to pot prehodijo. Zadržali so se že na prvi razgledni ploščadi.

Pred nami je bil še en cilj: Tomaj. Po slikovitem naselju nas je popeljala domačinka. Do vrha griča Tabor, po katerem se vzpenja naselje, smo se ustavili pri domači hiši Srečka Kosovela, nato ob šoli, ki jo je obiskoval, prav na vrhu pa smo vstopili v župnijsko cerkev. Njena notranjost je obogatena s podobami umetnika Toneta Kralja.

Izlet smo zaključili v Dutovljah, na domačiji pri Vlasti in Srečku Šterling, kjer so poskrbeli za povrnitev naše iztrošene energije. Z minuto molka smo najprej počastili spomin na našega nedavno preminulega člana in ustanovitelja planinsko – pohodniške sekcije, Čebela Viktorja. Kar 10 let je sekcijo tudi vodil, vedno pa se je z veseljem udeleževal vseh planinskih izletov. Tudi na tem izletu je bil z nami v naših mislih.

Prvi letošnji pomladni izlet je organiziral in vodil Lojze Hauptman, naš član, srčno predan planinec. Vodil nas je po njemu dobro znanih poteh in nam pričaral pomladno otvoritev planinskih pohodov.

Milka Rogelj

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2279015

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe