Sto let Ane Nejedly

V sredo, 20. julija 2016, smo v Društvo upokojencev Litija povabili članico Ano Nejedly in njeno družino, da bi skupaj praznovali njen stoti rojstni dan. Za prijetno vzdušje so poskrbeli pevec Mato Savšek in harmonikar Ivan Kolar, citrarki Pavla Pavlin in Mili Penčur, Mila Grošelj in Martina Kralj  sta na kratko opisali življenjsko zgodbo gospe Ane. Predstavnik društva Janez Kres je slavljenki čestital k visokemu jubileju in za 29 let članstva v društvu in ji izročil pisno zahvalo društva. Čestitali so ji in izročili simbolična darila tudi župan Franci Rokavec, predstavnik Mestne skupnosti Litija Klemen Grošelj, predstavnica Predilnice Litija Barbara Lesjak, ter tajnica Območnega odbora Rdečega križa Danica Sveršina.  

Ana Nejedly se je rodila v Švarčevi družini v Litiji, ki je imela tri hčere in sina in so živeli v predilniškem bloku na Štali.

Prvo zaposlitev je dobila, tako kot tudi njeni sestri, v Predilnici Litija in ji ostala zvesta do upokojitve. Delala je v sukalnici, kjer je strežba strojev delavce vedno priganjala k delu. Kljub napornemu delu, ki je potekalo v treh in kasneje celo v štirih izmenah, je imela delo in sodelavce v Predilnici rada.

Zgodaj je spoznala  moža Ludvika, po poklicu krojača, ki se je kasneje tudi zaposlil v Predilnici. Dobila sta predilniško stanovanje, družina se je povečala za dve hčerki, ki sta jima podarili tri vnuke, ki jih je do vpisa v šolo tudi varovala. Pridružili so se tudi trije pravnuki.

Zato se je šele pri 71 letih vpisala v Društvo upokojencev. Posebno so jo veselili izleti, na katerih je uživala  vse do devetdesetega leta, spominjali smo se njenega kruha in peciva, ki ga je pripravljala za udeležence izletov.

Kot družabno in zgovorno žensko so jo medse povabili tudi v društvo starih Litijanov.

Vsa leta sta z možem živela skupaj z mlajšo hčerko in vnukom in jima je bila v pomoč v času hčerinega službovanja. V času pešanja njenih moči pa ji hčerka vrača dobro z dobrim. Tudi starejša hčerka jo obiskuje vsak dan, oglašajo se tudi vnuki in pravnuki, tako, da leta, ko ne more več sama iz hiše, uživa v zavetju toplega doma.

Po predstavitvi jubilantke in čestitkah se je ob prigrizku in torti začelo slavnostno druženje, kjer se je z veseljem pogovarjala z obiskovalci.

Poklonili smo se tem letom polnim življenja, naj mirno teko naprej, z veliko topline in srčnosti.

Naj na koncu omenimo, da smo Društvu upokojencev Litija v zadnjih šestih letih  počastili 100 letni jubilej treh članic in člana, vsi štirje so bili predilniški upokojenci.

Martina Kralj

Foto: Milan Amon 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe