Jesenske ustvarjalne delavnice 2016

Od oktobra do prve polovice decembra smo izvedli sedem ustvarjalnih delavnic.

Oktobrska je bila zelo zanimiva, saj smo šivali; punčke in fantke iz nogavic. Nastala so majhna, mehka priložnostna darila, ki so bila v veselje otrokom ali odraslim.

Bunkice iz vrvi, volne ali drugih materialov, pa so že dale slutiti, da bo kmalu čas okraševanj božičnih jelk ali novoletnih drevesc. Preprosta tehnika je bila primerna tako za odrasle kot otroke. Potrebno je bilo napihniti balon, ga oviti z nitjo in vse skupaj dobro namočiti v lepilu mekol. Izdelek se je sušil en dan, nato pa smo prebodli balon in nastala je bunkica.

Voščilnice smo izdelovali dvakrat; najprej je nastalo 140 rojstnodnevnih. Poprosili smo za pomoč ostale člane (od pevcev do literarne skupine, pridružila se nam je tudi predsednica…) in uspeh je bil zagotovljen. Ker smo že imeli pripravljen polizdelke, smo lahko dokončali tako veliko število voščilnic.

V drugo smo izdelali okrog devetdeset novoletnih voščilnic. Tudi tokrat smo imeli pomoč.

Letošnja ljubiteljska mojstrica Slavi Janež, ki je v Izoli delila svoje znanje, je najprej svoj izdelek in postopek pokazala v društvu. Izdelovali smo zapestnico v tehniki križkanja na juto.

Zadnja delavnica pa je bila že čisto praznično obarvana. Izdelali smo priložnostna darila: možice iz storžev, Božička iz lesa, dimnikarčka.

Mnogo, mnogo voščilnic pa je za potrebe društva nastalo doma (vseh je bilo približno 500). Izdelali so jih: Slavi Janež, Mira Uličevič, Ivan Blažič in Milena Dimec.

Prav tako je za potrebe društva nastalo 18 knjižnih kazal v akvarelni tehniki (Milena Dimec), ki jih je Karlo Lemut priložil biltenu, ki je nastal po okrogli mizi z naslovom JESEN ŽIVLJENJA – skrb za starejše in medgeneracijsko sodelovanje.

Ustvarjalnice do februarja zapirajo svoja vrata, ustvarjalci pa ustvarjamo naprej.

Želimo vam lepe praznike.

Leto šteje toliko dni, kolikor jih dobro izkoristimo. (B. Shaw)

Milena Dimec, vodja in mentorica ustvarjalnih delavnic

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe