Sto let življenja!

S spoštovanjem in veseljem smo dne 8. novembra 2019 obiskali našo članico ga. Anico Smerdelj, ki je 31. oktobra zapisala 100 let življenja. Nasmejana nas je sprejela v svojem domovanju, ki pod krovom hčerine hiše preživlja svoje dni. Pogovor je hitro stekel in nas peljal v njene mladostne spomine, ljubezni do vnukov in pravnukov, zašli pa smo tudi v najtežje trenutke v njenem življenju. Predvsem pa je pohvalila sedanjo srečo, da lahko živi pri hčeri varno in lepo.

Zato se sedanjih let ne boji. Še vedno zna zavriskati in ljudi nasmejati.

Skupaj smo nazdravili njenim letom z željo za naprej, da bi bil vsak njen dan miren, prijeten s smehom na obrazu in dobrimi mislimi v srcu.

 

Tekst: Mila Grošelj

SREČANJE UPOKOJENCEV +80 PRI KOVAČU

Letošnje srečanje starejših upokojencev DU Litija je bilo dne, 17. oktobra 2019 v gostišču Kovač v Gradcu. To srečanje se je že do dobra zasidralo med naše člane, udeležba ne upade, nasprotno se povečuje, kajti mladi rod osemdesetletnikov je bil bogat. Ta »mladost« se je dobro pomešala z drugo polovico že potrjenih članov v gostišču Kovač. Povem vam, bil je živahen pisan šopek prijetnih ljudi.

Med nami se je smejala in kramljala tudi letošnja stoletnica našega društva gospa Anica Smerdelj, ki je 31. oktobra potrdila svojo starost. Še en dokaz žilavosti in želje po druženju naših članov.

Prijetne pesmi, ki so nas spominjale na mladost, sta pela naša člana zakonca Prašnikar, spremljala ju je ga. Pavla na citrah. Njene citre so oplemenitile pesmi. Recitatorka ga Fani Povše pa je na pamet recitirala Povodnega moža in s svojimi leti dokazala svojo klenost.

Prijetni dan se je zaključil z obljubo za snidenje naslednje leto.

Tekst: Mila Grošelj

Foto: Nuša Rozman

 

Socialna sekcija

Program za leto 2019

V letu 2019 bomo nadaljevali projekt ZDUS-a, Starejši za starejše. Koordinatorki Ani Ponebšek pri realizaciji programa pomagajo prostovoljke. Obiskujejo starejše od 69 let. Po potrebi se povezujejo s Centrom za socialno delo,, Domom Tisje, v obeh enotah, ter Rdečim križem Litija (v obliki prehranskih paketov).

Optimisti so člani, ki se združujejo v pogovorni skupini z istim imenom enkrat tedensko v prostorih društva. Pridružite se jim lahko vsak torek od 15. do 16. ure. Vodita jih Ivan Blažič in Ani Ponebšek. Program bodo obogatili z dejavnostjo, ki so jo poimenovali Minute za spomin. Enkrat na leto pa se podajo na drugo lokacijo (lani na Zeliščarsko domačijo Pivec), v prihodnje načrtujejo druženje – lokacija je še skrivnost.

Druga pogovorna skupina, ki ima že dolgo življenjsko dobo – več kot trideset let, je Čaj ob petih. Vodja skupine je Martina Plaznik. Zberejo se spontano, brez obveze, da je potrebno priti. Pogovorijo se o vsakdanjih stvareh, pokomentirajo aktualne dogodke in se preprosto družijo; vsak torek od 17. do 18. ure. Program bodo v letu 2019 razširili: kvačkanje in pletenje bodo članice širile med osnovnošolci, pripravile bodo tekmovanje v pletenju (v sodelovanju z drugimi društvi, od januarja do konca aprila), pripravile bodo letno razstavo ročnih del in povabile vse, ki ustvarjajo – zadnja četrtina koledarskega leta.

Stalne dejavnosti:

  • Obiski članov DU v Domu Tisje in enoti v Litiji, Šmelc, obiski bolnih na domu; urnik je prilagojen potrebam
  • Obiski članov, starih več kot 80 let, ob življenjskih jubilejih.
  • Pisanje čestitk (ki jih izdelajo v ustvarjalnih delavnicah, piše jih Janez Kres), le-te dobijo člani ob okroglih obletnicah in vsi starejši od 80 let.
  • Srečanje starejših od 80 let je enkratna vsakoletna dejavnost, ki se zgodi konec oktobra s kulturnim programom in pogostitvijo. Ob tej prireditvi združijo moči sodelavci in člani društvenih sekcij.
  • Medgeneracijsko sodelovanje se je aktivneje začelo 2014 in je sedaj v polnem teku; tudi letos bodo člani sodelovali z vrtcem in osnovno šolo (v teku je projekt NVO gre v šolo)., vezenje... Medgeneracijsko sodelovanje, ki je prostovoljska dejavnost, je namenjena širjenju pozabljenih znanj, veščin, rokodelstva (izdelki iz ličja – copati, peharji, pletenje nogavic...)
  • Skrb za nemoteno delovanje v zvezi z letovanjem članov društva.
  • Merjenje holesterola, sladkorja in krvnega tlaka poteka v sodelovanju z Rdečim križem in je stalnica v delovanju (ob torkih med 9. In 10. uro v društvenih prostorih).
  • Sodelovanje z novo enoto Doma Tisje Litija (Šmelc). Člani ustvarjalnih delavnic bodo sodelovali v predprazničnem času (velika noč, božič in novo leto), ter po potrebi kot prostovoljci gibalno oviranim oskrbovancem in kot vodje in mentorji ustvarjalnic.
  • Slovo od umrlih članov z društvenim praporom, osmrtnico na društveni oglasni deski in izobešeno žalno zastavo.

 

Milena DIMEC, vodja sekcije

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe