POHOD SVETI URH – ORLE - 26.10.2019

Zadnjo sončno soboto v oktobru smo se člani PS DU odpravili na pohod s Svetega Urha na Orle. Sveti Urh je 342 m visok hribček v Ljubljani nad Dobrunjami. Na vrhu se nahaja mežnarija in Cerkev svetega Urha. Kraj je poznan po tem, da je služil kot domobranska postojanka med drugo svetovno vojno. Na koncu ploščadi za cerkvijo sta grobnica in mogočen spomenik z reliefi ranjencev, beguncev, talcev in mučencev ter z bronastimi kipi, ki simbolizirajo zmago, osvoboditev in obnovo.

V čudovitem sončnem vremenu smo opazovali naravo v jesenskih barvah in nadaljevali pot proti Orlam, najprej po gozdni poti nato, pa še del poti po asfaltu in prišli v lepo naselje hiš z urejeno okolico in cvetjem. V čudovitem okolju smo na razglednem robu prostranega gozda ogledovali obrise Julijcev in Kamniško Savinskih Alp. Ob lepi vidljivosti pa seže pogled tudi do Triglava.

V jesenski naravi smo preživeli lep dan. Sledila je še malica v gostilni HAM HAM v Bizoviku. Vodil nas je Lojze Hauptman. Lojze hvala. Dobre volje in ne preveč utrujeni smo se odpeljali proti domu.

Zapisala: Nuša Rozman

Fotografije: Janja Novak

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe