POHOD PO JURČIČEVI POTI 2.3.2019

Prebudil se je nov dan, novo jutro, 2.marca 2019, ko se je 24 pohodnikov planinsko pohodniške sekcije DU odpravilo na 26. pohod po literarni poti od Višnje gore do Muljave, rojstnega kraja pisatelja Josipa Jurčiča. Njen skrbnik in organizator pa je Planinsko društvo Polž iz Višnje Gore, ki organizira pohod v počastitev rojstnega dne pisateljevega rojstva 4. marca 1844.

Start pohoda je bil v Višnji gori. Šest naših pohodnikov je prehodilo celo 15 kilometrov dolgo pot, ostali pa smo se zapeljali z avtobusom še del poti in nato peš nadaljevali pohod do Muljave med prijaznimi in lepo urejenimi vasicami. To je pot je mladi Jurčič prehodil dva krat na dan, ko je hodil v šolo v Višnjo goro. Od cerkvice sv. Duha nad Polževim je videti v krogu alpske vršace, Krim, Snežnik, skoraj pol Slovenije. Domišljijo burijo dogodki iz Jurčičevih povesti, v katerih je opisoval te kraje in življenje ljudi v tistem času.

Prišli smo do Jurčičeve domačije, ki je etnografski muzej na prostem. Na tem prostoru je potekala tudi kulturna prireditev.

Celo pot nas je grelo toplo sonce, vzdušje je bilo enkratno, saj je bilo na poti tudi veliko drugih pohodnikov. Hkrati pa smo obnovili del znanja iz literature.

Dobre volje smo se vrnili domov in kdor je želel si je lahko ogledal še pustni karneval v Litiji.

Zapisala in slikala: Nuša Rozman

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe