POHOD DO SLAPA KOBILJI CUREK

V soboto, 29. junija 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila planinski sekciji DU Litija. Iz Litije smo se odpeljali proti Ljubljani, potem pa skozi Pijavo Gorico, Turjak, Rašico, Dolščaki, do vasice Rob. V okrepčevalnici Škrabec nas je sprejela vodička Metka iz Parnasa - Zavoda za kulturo in turizem Velike Lašče.

Najprej nam je povedala, da se nahajamo v Mišji dolini, ki poteka od Jerina do Štefina. Potem nas je vodila mimo nekdanje vaške vage in kovačije. Po cesti Rob - Predgozd smo šli mimo lesnega obrata, kjer smo si ogledali staro parno žago. Kmalu smo prišli do sotočja Robarice in potoka Kobilji curek. Tam stoji tabla, ki označuje, da je do slapa Kobilji curek samo 1500 m. Hodili smo po gozdni cesti. To je geološka pot, kjer se na kratkih razdaljah menjavajo različne kamnine, ki se razlikujejo po nastanku, sestavi, strukturi in drugih lastnostih. Vse so nastale v mezozoiku. Ogledi so zanimivo predstavljeni na desetih kontrolnih točkah, vmes pa so informativne table. Na poti si lahko pomagamo s tiskanim vodnikom Po čem hodimo v Robu? Še bolje pa je, če je z nami vodič. Najprej smo si ogledali peščenjak, potem smo po mostičku prečkali potok in šli po stezi do spomenika talcev. Tam so pokopani vaščani Osredka in Cente.

V bližini smo si ogledali meander. Vrnili smo se na cesto in se ustavili pri kamnini tuf, ki je vulkanska kamnina. Vodička Metka nam je pokazala tudi črn plastnat apnenec in svetlo siv neplastnat apnenec. Na nahajališču zelo majhnih fosilnih školjk smo si školjke ogledali s pomočjo lupe. Potem smo prišli do pešpoti ob rimskih obrambnih zidovih ali Claustra Alpium Iuliarum (zapora Julijskih Alp). Danes so zapore vidne kot z drevesi porasli grebeni. Metka nam je pokazala, kje je stal obrambni stolp in rekonstrukcijo obrambnega zidu. Tudi kamnino dolomit smo si ogledali.

Nazadnje smo prišli v gozdni rezervat Kobilji curek. Po ozki a dobro uhojeni stezi smo plezali preko podrtih debel dreves, da smo si lahko ogledali najdaljši slap na Dolenjskem, Kobilji curek. Slap ima dve stopnji, vsaka je visoka 15 m. Pada preko apnenčastega skalnega roba, ki je nastal ob prelomu. Ob vznožju slapa je kamnina lehnjak.

Ko smo se vračali po isti poti skozi gozd, smo spotoma nabrali nekaj jurčkov. Hoja je bila prijetna, ker smo hodili v senci dreves. Vrnili smo se do Okrepčevalnice Škrabec, kjer smo imeli naročeno kosilo.

Tekst in foto: Olga Kos

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe