Ne vemo, kam 2019

V soboto, 12. oktobra 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi družila s pohodniki planinske sekcije DU Litija.

Organizator pohoda "Ne vemo kam" je bil Jože Dernovšek, vodnica pa Ivanka Kofol. Z avtobusom smo se peljali do Vač. Ustavili smo se na trgu pred cerkvijo sv. Andreja iz leta 1844 in vaškim vodnjakom iz leta 1878.

Vače so znane kot eno najpomembnejših in najbogatejših najdišč prazgodovinske železnodobne kulture na Slovenskem. So manjše naselje, ki spada v občino Litija. Ležijo pod pobočjem Zasavske Svete gore in Slivne. 

Ker smo si Vače že večkrat ogledali, smo se tokrat takoj podali na pot. Odšli smo po delu Krožne poti GEOSS in si ogledovali lesene skulpture ob poti. Ustavili smo se v vasi Klenik pri povečanem modelu situle iz Vač. Od tam naprej smo hodili po Geološki poti Vače – GEOSS

Pohod smo nadaljevali mimo vodnega zajetja po stezi, ki je vodila mimo grobišča na Rebri in mimo najdišča bronaste, figuralno okrašene situle, ki je danes po celem svetu znana kot situla iz Vač. Naprej se je pot zmerno vzpenjala in ob poti so bili panoji, ki so opisovali grobove v Dragah, Nad Lazom in v Ronkarjevih Dragah. Nekaj časa smo hodili še po gozdu, nato čez travnike in prišli do ostankov bivališč na Spodnji in Zgornji Kroni, kjer je bila v starejši in mlajši železni dobi terasasto oblikovana naselbina, ena največjih iz tega časa pri nas. Prvi postanek smo imeli na Slemšku pri cerkvici sv. Križa (680 m). Tam je bila najvišja točka našega pohoda.

Sestopali smo po ozki, spolzki in strmi stezi vse do kapelice z novimi poslikavami. Od tam naprej je bila pot položna in na enem predelu je raslo veliko štorovk. Potem smo prišli v vas Mačkovec in naprej v Spodnjo Slivno, kjer se nahaja geometrično središče Slovenije.

Ustavili smo se v Gostišču Vrabec, kjer smo imeli naročeno kosilo. Po kosilu nas je vodja sekcije Nuška Rozman seznanila z delovanjem sekcije preko celega leta. Za pester zaključek je Jože Dernovšek pripeljal med nas dekleta "Bizonke", da smo uživali v njihovih kavbojskih plesih.

18.10.2019

Tekst: Ivan in Olga Kos

https://www.seniorji.info/ne-vemo-kam-2019-10079259

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe