2. koncert Srebrnih strun

Litijski citrarji SREBRNE STRUNE , ki delujemo v okviru kulturne sekcije pri DU Litija, smo se ponovno predstavili v četrtek 12. maja 2011 v dvorani Kulturnega centra v Litiji.
To je bil že naš drugi samostojni koncert. Obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so nas prepričali, da so jim še kako všeč nežni zvoki citer, ob spremljavi naših gostov na drugih instrumentih.

Za letošnji koncert smo se pripravljali kar nekaj mesecev, pod vodstvom naše profesorice Anite Veršec. Prav ona ima največ zaslug za naš uspeh, ker s svojim potrpljenjem in voljo, nas starejše učence pripravi za takšen nastop.V letošnjem letu smo se prvič odkar delujemo, soočili z izpadom štirih članic orkestra,zaradi bolezni, ki je v našem starostnem obdobju še kako prisotna.Zato nam je bila podpora mladih glasbenikov Glasbene šole Brežice, ki jih tudi poučuje prof. Anita Veršec, zelo dobrodošla.Tudi njim gre zasluga , da je letošnji koncert tako lepo uspel.Skupaj smo se prvič predstavili teden pred koncertom v Domu starejših občanov Tisje. Z našim igranjem in ubranim petjem smo jih zelo navdušili in jim polepšali in popestrili njihov vsakdan.

Nastop smo citrarji letos posvetili praznovanju 60. obletnice našega društva, ki deluje že od leta 1951. Glavna prireditev bo sicer 10. junija s slavnostno akademijo, kjer se bodo predstavile vse sekcije, ki delujejo v okviru društva, med njimi tudi naša skupina citrarjev.
Program našega koncerta je bil letos že malo bolj zahteven. Uvodoma smo se predstavili z dvema zahtevnejšima skladbama,nadaljevali pa smo z znanimi slovenskimi ljudskimi vižami, ki jih je za naš orkester priredil profesor Peter Napret. Poleg igranja smo skupaj tudi zapeli in poslušalci so nas nagradili z dolgim aplavzom. Samostojno so na koncertu nastopili tudi mladi glasbeniki iz Brežic z odlično pevko Majo Weiss,ki nastopajo tudi drugje po Sloveniji.Vendar toliko pohval in čestitk poslušalcev niso bili deležni še nikjer, so dejali navdušeni glasbeniki po koncertu.Prvič se je samostojno na našem koncertu predstavila mlada violinistka Naomi Noč, sicer vnukinja naše članice orkestra. Naomi je učenka prof. Petra Napreta, ki je njen nastop spremljal na citrah. Med poslušalci je bilo letos tudi nekaj naših kolegov citrarjev iz Domžal, Velenja,Ivančne gorice in Brežic, pa tudi drugih ljubiteljev glasbe, ki so bili navdušeni nad našim nastopom. Da pa je koncert uspel gre zasluga vsem nastopajočim in drugim, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji koncerta.

Žal pa smo tudi letos po koncertu ugotavljali, da med poslušalci ni bilo videti nikogar iz litijskega kulturnega in političnega življenja. Škoda, lahko bi se prepričali, da citrarski orkester ni le pridobitev za DU Litija, pač pa za celotno občino, saj smo trenutno edini v naši starostni skupini v Sloveniji. Zato bi bilo prav, da bi naš trud spoštovali in nas kdaj tudi finančno podprli.
Toda, mi se ne damo- to je tudi naše geslo, zato se bomo še naprej po svojih močeh trudili, da naša lepa ljudska glasba na citrah ne bo šla v pozabo.
Mili Penčur

Foto: Milan Amon
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe