UTIHNIL JE ZLATI GLAS MATA SAVŠKA

Ljubezen do petja in prelep glas sta ti bila položena že v zibelko, saj si prepeval vse svoje življenje. Še kot otrok se spominjam mladega fanta, ki je skupaj z vrstniki prepeval ob poletnih večerih v parku na Stavbah. Potem so se tvoji nastopi preselili na bližnji oder, v današnji Kulturni center, kjer si sodeloval kot igralec in seveda pevec v igrah s petjem, ki jih je v tistih povojnih časih pripravljalo zelo aktivno litijsko kulturno društvo. Kmalu si se pridružil litijski Lipi in sodeloval tudi pri Odru mladih.

Tvoj čudoviti glas , dragi Mato, pravzaprav ni nikoli utihnil, vse do zadnje sobote, ko je bolezen premagala tvoj optimizem in neizmerno željo, da se jeseni, po počitnicah, ko si malo opomoreš, kot si rekel, vrneš na vaje, med svoje pevce.

V našo veliko družino DU Litija si se vključil leta1989, takoj po upokojitvi in začel peti v MePZ. Seveda si prepeval še vedno tudi v Lipi, ki si jo zapustil šele leta 2007, ko je pognala nova veja mlade Lipe, ki nadaljuje tradicijo zbora, ki si mu velik dal.

Neprecenljivo pa je za vse nas tvoje dolgoletno prepevanje v društvenem pevskem zboru in delovanje v našem društvu nasploh. Vsi tvoji nastopi z zborom na številnih odrih po Sloveniji, v domačih društvih in domovih za ostarele, vse prelepe solo izvedbe in pesmi v duetih ob spremljavi harmonike ali citer, vse tvoje lepe misli in darilca ob posebnih priložnostih nam članom, vse to je postalo spomin. Hvaležen spomin na človeka, ki pa mu življenje ni prizanašalo. V tvojem življenju ni bila vedno le pesem, bilo je tudi delo, skrb za preživetje družine, ki si jo imel neskončno rad in premagovanje težkih udarcev usode. Vendar je tebi ravno petje vedno znova pokazalo luč na koncu tunela.

Zelo smo bili ponosni nate in v posebno čast mi je bilo pripraviti prireditev ob 20 letnici organiziranega prepevanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Geossu, kjer si prejel PRIZNANJE DU Litija in Zasavske pokrajinske zveze.

Bil si tudi naš Zlati glas. Takšno ime ti je dodelil citrarski orkester Srebrne strune, s katerim si zadnja 4 leta prepeval. Zadnjič si z njimi zapel že zelo bolan, a z vsem žarom, letos maja v prekrasni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, na 6. slovenskem citrarskem večeru in doživel spontan, bučen aplavz in številne čestitke.

Tudi svoji dolgoletni zborovodkinji si z zadnjimi močmi napisal in prebral čestitko ob njenem jubileju. Celo zapel si ji z nami in to nepreklicno zadnjič.

Težko je ob slovesu velikega ČLOVEKA in odličnega pevca reči le HVALA. To ni le beseda, je obljuba, da vsa tvoja dobra dela, tvoja topla človeška duša in tvoj prekrasen glas ostajajo v nas, ki smo te poznali, s tabo delali in te imeli radi.b

Veš Mato, ni slovo, kar v srcu ostane in ni slovo, ko srce zastane. Slovo je, ko pozabiš! Mi pa te ne bomo pozabili, ker si bil naš in hvaležni smo, da smo del življenja preživeli s teboj.

V imenu DU Litija, tvojih pevcev in citrarjev Iva Slabe

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe