Spoznavali smo Slovenske gorice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenske gorice s površino okrog 1017 km2 predstavljajo največje slovensko gričevje. Ležijo v severovzhodni Sloveniji in se geografsko delijo na Zahodne Slovenske gorice in Ljutomersko-Ormoške Slovenske gorice, imenovane tudi Prlekija.
Naša izletniška skupina se je tokrat namenila obiskati njen zahodni del. Tako smo se mimo Lenarta odpeljali proti zaselku Dražen Vrh, ki leži na pol poti med romarskima cerkvama Svete Ane in Marije Snežne, kjer stoji prijazna Izletniška kmetija Šentveter. Usmerjeni so predvsem v vinogradništvo in pridelavo domačih dobrot, k jih ponujajo svojim gostom, ki jih je iz leta v leto več.
Že ob prihodu so nam pripravili okusen kmečki zajtrk. Njihova domača hči Nataša je bila potem naša vodička in nam skozi dan odkrivala zanimivosti tega področja.
Najprej nas je navdušil Leopold Methans, ki ima v Cmureku v Zgornjem Dražen vrhu bogato etnološko zbirko v 200 let stari METHANSOVI HIŠI. Zbirka je obogatena z umetniškimi deli slikarjev in kiparjev, med katerimi je tudi sam lastnik. Prav njegova dela, skulpture iz odpadnega železa, so na vse nas naredile velik vtis, saj je gospodov osnovni poklic zidar, danes pa še vedno opravlja dela v kamnoseštvu svojega sina. Nadvse nas je navdušila njegova pripoved o kraju, umetninah in pomembnih ljudeh iz teh krajev. Za vsako predstavitev je našel zgodbo, ki jo je predstavil na zelo zanimiv in duhovit način.
V kleti te zanimive hiše pa sta nam Cvetka in Nataša, ženski predstavnici kmetije Šentveter, degustirali vina, za katera so si pridobili znak kakovosti in certifikat o integrirani pridelavi grozdja in vina.
Sledila je panoramska vožnja proti Cmureku, mimo Kapralovega gradu in lokacij, na katerih so bivali in še prihajajo na obisk znani Slovenci, do poldrugo tisočletje starega debla mogočnega hrasta, poimenovanega oče panonskih hrastov, ki so ga našli ob mrtvem rokavu reke Mure.
V Sladkem vrhu smo se z brodom, na mejnem prehodu reke Mure, prepeljali na avstrijsko stran, kjer seveda nismo izstopili. Tu je Mura sorazmerno ozka, tako da je bila tudi vožnja kratka.
Zelo zanimiv pa je bil ogled romarske cerkve Marije snežne, kjer stoji znamenit vaški studenec in lipi Petra in kralja Aleksandra. Še najbolj zanimiv pa je bil župnik Boštjan Lenart, ki je na zanimiv način predstavil sam kraj Zgornja Velka in svoje delo z župljani, s katerimi lepo sodeluje in zadnja leta piše tudi njihove življenjske zgodbe.
Sredi popoldneva smo se vrnili na kmetijo, kjer nas je čakalo bogato kosilo in njihova izbrana vina.
Lepo, zanimivo in tudi dobro, zato vsa pohvala organizatorju Ivanu Simoniču, vodji Izletniške sekcije DU Litija.


Iva Slabe

Skulptura TOUNČ

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2332803

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe