POPOTOVANJE OD VZHODA NA ZAHOD ZDA

V začetku februarja, v dneh pred našim največjim kulturnim praznikom , smo v DU Litija pripravili predavanje našega člana Adija Slabeta, ki je s svojo družino in prijatelji kar štirikrat obiskal ZDA , vedno v lastni režiji . Prevozili so 16 zveznih držav in spoznali največja ameriška mesta, kjer so navdušile posebnosti le teh. V New Yorku je, poleg Empire State Buildinga , OZN centra , Metropolitanskega muzeja, posebno pozornost požel predvsem Spominski muzej 11.september, zgrajen v spomin na porušena dvojčka. V Washington d.c. je bil to gotovo to Kongresni center in Bela hiša, v Pensilvaniji obisk Amišev, Chicago pa je navdušil s čudovito obalo Michiganskega jezera in seveda San Francisco, z znamenitim mostom Golden Gate in razvpitim zaporom Alkatraz. Še najmanj od vsega je navdušil Las Vegas, poln lažnega blišča.
Na vseh potovnjih pa so popotnike prevzele predvsem naravne znamenitosti, od Niagarskih slapov, Grand in Bryce kanjona, znamenitega Hoover Dama , nacionalnih parkov kot je Yosemite in velikanskih sekvoja parkov.
Resnici na ljubo pa ugotovitev, da je bilo na vseh poteh lepot in znamenitosti ogromno, kot je ogromna tudi sama država, ki pa zna iz vsakega kamna narediti senzacijo in privabiti obiskovalce. Mi, ki živimo sredi samih lepot, pa se bomo morali še marsičesa naučiti, predvsem pa svojo državo spoštovati, kajti kljub vsem lepotam, vsemu videnemu in doživetemu, imamo Slovenci Ameriko doma.
                                                                                                               Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2332802

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe