IZLET V NEZNANO 2022

Izlet »V neznano« vsako leto napoveduje zaključek glavne izletniške sezone v DU Litija. Zaradi skrivnostnosti, izražene že v naslovu izleta, je še posebno vabljiv za člane, ki so radovedni in željni novih spoznanj, hkrati pa se veselijo prijetnega druženja. Avtobus je bil tudi letos, takoj po objavi izleta, hitro polno zaseden.

4. oktobra smo se odpeljali proti Bogenšperku. Med vožnjo smo med udeležence razdelili listke z nagradnim vprašanjem o cilju izleta. Izbirali so lahko med tremi ponujenimi možnostmi. Med odločanjem o pravem cilju smo prispeli do Županove jame nad Grosupljem. Sprejela nas je strokovna vodnica in nas popeljala na ogled sedmih dvoran, okrašenih s kapniki različnih oblik. Med seboj so povezane z več kot devetsto stopnicami. Presenetili so nas tudi netopirji, ki se pripravljajo na zimsko spanje. Največ jih je bilo na stropih, švigali pa so tudi nad našimi glavami.

Po ogledu krasot podzemnega sveta smo se odpeljali v Ribnico. V Rokodelskem centru so nam predstavili zgodovino rokodelstva in s tem povezanega krošnjarstva. V njihovi delavnici so nam prikazali pletenje košar, v muzejski trgovini pa smo kupili nekaj spominkov na temo ribniške obrti. Sprehodili smo se še do gradu, zgrajenega v 13. stoletju. Med zadnjo svetovno vojno je bil porušen, zdaj pa je obnovljen. V njem je muzej, poročna dvorana, pod glavnim vhodom pa letno gledališče.

Cilj izleta je bil na Kureščku nad Igom. Na njegovem vrhu, na višini 850 m, stoji romarska cerkev sv. Marije, Kraljice miru. Pravijo, da je Kurešček slovenska različica Medžugorja. Salezijanec, g. Košir, nam je razkazal cerkev, spregovoril o njeni postavitvi in pričetku romanja h Kraljici miru. Med 2. svetovno vojno so Nemci cerkev porušili, leta 1992 pa so jo obnovili. Pojasnjen nam je bil tudi izvor imena Kurešček. Izhaja iz časov, ko so s kurjenjem kresov, opozarjali na prihod Turkov.

V Ljubljani nas je čakalo kosilo. Vmes smo med pravilnimi odgovori o našem končnem cilju izžrebali nagrajenko. Domov smo se vrnili izpolnjeni v naših pričakovanjih.

Tekst: Alojz Kavčič

Foto: Boris Erman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2263537

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe