IZLET V NEZNANO 2020

Izletniška sekcija DU Litija organizira vsako leto za člane društva tradicionalni izlet »V neznano«. Za ta izlet je vedno veliko zanimanja. Tako je bilo tudi letos, saj je bil avtobus hitro zaseden.

V torek, 6. oktobra smo se odpeljali iz Litije v megleno jutro, na Bogenšperku pa se je skozi meglo že svetlikalo sonce. Vedeli smo, da nas čaka lep, sončen dan.

V Trebnjem smo se ustavili za jutranjo kavo. Razdelili smo lističe z nagradnim vprašanjem o cilju izleta in se odpeljali naprej v neznano. Z avtoceste smo skrenili pri Čatežu ob Savi. Ob sotočju reke Save in Krke se nam je pridružil lokalni turistični vodnik, ki nam je predstavil kratko zgodovino Brežic, med vožnjo po mestu pa je našo pozornost usmerjal na tamkajšnje znamenitosti. V mestni hiši smo si ogledali tudi kratek film o Brežicah in okolici.

Ob vrnitvi na avtobus nas je čakal sladka domača pojedina. Poplaknili smo jo z nekaj pijače in vse skupaj z veseljem pospravili.

Avtobus nas je nato pripeljal na Bizeljsko, znano po vinogradih in še bolj po repnicah, ki so posebnost te pokrajine. To so podzemni rovi izkopani v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Domačini so v repnice, kjer je stalna temperatura okoli 8 stopinj, spravljali poljske pridelke, sedaj pa v njih hranijo in zorijo vina. Ogledali smo si eno od večjih repnic, kjer nam je lastnica pojasnila, kako so jih kopali brez podpornih elementov. Po ogledu je sledila degustacija njihovih vin.

Na hribček na Bizeljskem nas je vabila farna cerkev sv. Lovrenca, ki je znana po tem, da je tam, kot kaplan, nastopil prvo službo Martin Slomšek. Tu je tudi napisal ponarodelo pesem En hribček bom kupil. Prijazni župnik nam je razkazal cerkev in spominsko hišo Antona Martina Slomška. Ker je tudi on vinogradnik, smo poskusili tudi njegovo mašno vino.

Še vedno pa ni bil znan kraj zadnjega postanka. To je bila Stara vas, kjer nas je čakalo obilno kosilo. Po kosilu je najstarejša udeleženka izleta izžrebala nagrajenca, ki je pravilno odgovoril na vprašanje, zastavljeno na začetku našega potepanja.

Zapustili smo Bizeljsko in se dobre volje odpeljali domov.

 Besedilo: Alojz Kavčič

Foto: Boris Erman

 

Izlet v mesecu slovenske kulture

V meglenem jutru, 13. februarja, je iz Litije odpeljal avtobus proti Dolenjski. Litijski upokojenci smo se v mesecu kulture namenili obuditi spomin na dva mirnopeška velikana: Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Oba izhajata iz vasic pri Mirni Peči na Dolenjskem.

"Doma sva namreč oba v isti pokrajini, oba sva nekoč hodila po isti dolini in oba pila mleko in med host in travnikov, polj in goric v istih krajih. Tako sva oba z bilčico pripeta k isti zemlji, k istemu koreninju in ozvezdju. In oba sva temu dolžnika: on je tam doli našel glasbo, jaz besedo." (Tone Pavček)

Oba je bolezen iztrgala življenju leta 2011, le tri tedne narazen. Spomin na Lojzeta Slaka ohranjajo v sodobnem, multimedialnem in interaktivnem muzeju v Mirni Peči, spomin na Toneta Pavčka pa zaživi v njegovem Šentjuriju, kjer sredi vasi stoji »Pavčkov dom«.

Na Dolenjskem nas je pozdravilo sonce. V Mirni Peči smo se ustavili pred nekdanjim hramom učenosti, ki se vse bolj spreminja v hram kulture. V njem so nam predstavili življenje in glasbeno pot Lojzeta Slaka, virtuoza na diatonični harmoniki in ustanovitelja ter vodjo Ansambla Lojzeta Slaka. Ogledali smo si številne fotografije, plošče, kasete, priznanja in še mnogo drugih zanimivosti iz življenja svetovno znanega harmonikarja. Povabilu, naj se v igranju enake»frajtonarice« kot je bila Slakova, poizkusi kdo izmed nas, se je odzval Zvone in poskrbel za pravo doživetje Slakove glasbe. Za nameček smo bili na oder povabljeni tudi vsi ostali. Ob glasbenem posnetku Ansambla Lojzeta Slaka smo ubrano zapeli V dolini tihi.

"Za vesel narod ni nikoli preveč glasbe." (Lojze Slak)

Z zanimanjem smo si ogledali tudi razstavo o čebelarstvu in interaktivni paviljon Čebelji svet.

V Šentjuriju, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka, smo obiskali »Pavčkov dom«. Namenjen je vaščanom za druženje, različne prireditve, v njem pa je postavljena pesnikova stalna spominska zbirka, ki obsega zbirko pesnikovih slik, knjig in nekaj njegovih stvari. Tu nam je bilo z zanimivo pripovedjo predstavljeno revno, a kljub temu srečno življenje malega Tončka, njegova povezanost z naravo, krajem in ljudmi. V kratkem filmu je življenje in delo svojega očeta predstavila tudi njegova hči, igralka, Saša Pavček.

»Nekje na Dolenjskem so kraji, hiša, vinograd, košček polja … Tam so meseci sami maji, tam sem nekoč bil doma.« (Tone Pavček)

Vse, kar smo tega dne videli, slišali in doživeli, smo strnili v Gostilni Kavšek ob obilnem kosilu, s petjem, plesom in veselimi vižami iz Zvonetove »frajtonarice«.

Besedilo: Milka Rogelj

Foto: Boris Erman

Slike v fotogaleriji

http://www.dulitija.si/p/index.php?v1=sl&sajt=&v2=Izletniska-sekcija&v3=Izlet-v-mesecu-slovenske-kulture_1

»Slovenski pozdrav«

»Slovenski pozdrav«

V sredo, 4. marca, smo litijski upokojenci preživeli prav poseben večer. V Begunjah na Gorenjskem smo se udeležili snemanja TV oddaje Slovenski pozdrav. Še pred začetkom snemanja, nam je animator Gogi razložil, kako bo snemanje potekalo, kdo bo nastopal in tudi, kakšna je pri tem naša vloga. Pojasnil je, kdaj naj veselo zaploskamo, se spontano smejemo, zapojemo pa tudi zavriskamo. Pri tem mu ni zmanjkalo humorja, tako, da smo se nasmejali že pred začetkom snemanja.

Scenariji oddaje je bil zelo topel, namenjen materinskemu dnevu. Z navdušenjem smo ploskali narodno- zabavnim ansamblom, njihovim pevcem, še posebno pa devetletnemu Nejcu, ki je brez treme zapel, zraven pa raztegnil svojo harmoniko. Naše simpatije sta požela tudi oba voditelja, Blaž in Darja.

Oddaja bo na sporedu v petek, 20. februarja, ob 20.00 na prvem programu TV Slovenija

              

 

SEKCIJA ZA ORGANIZIRANJE IZLETOV IN SREČANJ

Program za leto 2020

Januar/februar: Mirna Peč - Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka,

Marec: Begunje na Gorenjskem na snemanje javne oddaje - Slovenski pozdrav;

praznovanje dneva žena in štiridesetih mučenikov

April: Po poti kulturne dediščine

Maj: srečanje v Mariboru z DU Maribor Tabor

Junij: enodnevni izlet v tujino

Julij/ avgust: Višarje in Mangartska jezera

September: trgatev,

Oktober: V neznano

November: martinovanje ali obisk vinske fontane v Marezigah

December: božično novoletno praznovanje.

 

Zaradi možnosti novih zanimivih izletniških programov, ki se pojavijo med letom, so možne spremembe tudi pri naših izletih. Sproti jih bomo objavljali na društveni oglasni deski, na spletni strani društva in tudi v glasilu Občan.

Prijazno vabljeni! Veselimo se naših skupnih potovanj in druženj.

 

Milka Rogelj, vodja izletniške sekcije

 

Božično - novoletno srečanje

V petek, 20.decembra 2019, smo se člani Društva upokojencev zbrali v Bistroju Valvazor, da se poslovimo od starega leta. Praznična večerja in zvoki Davidove harmonike, so poskrbeli za veselo razpoloženje, za solze smeha pa šale, ki so se prepletale z glasbo.

Zabavo smo si popestrili z medsebojno izmenjavo daril, predsednica pa je vsakemu izročila lepo okrašeno škatlico, z lepo mislijo v njej. Darilo Društva. V pozdrav nam je poklonila tudi nekaj besed z najlepšimi željami. Naj se dotaknejo tudi tistih, ki so ta večer ostali doma.

Milka Rogelj

Spet je leto naokoli in danes smo se srečali, da se skupaj poslovimo od leta, ki se mu iztekajo dnevi, da se poveselimo, pozabimo na vsakodnevne skrbi in na zamere, ki jih morda nosimo v sebi. Vsi naši načrti so strnjeni v eni sami želji, da bi nam služilo zdravje. Uživajmo vsak dan, ki nam je dan.

Želimo si tudi sreče. Imamo jo, če se ozremo okrog sebe, če vidimo drobne stvari in majhne pozornosti. Sreča je tudi, če smo v dobri družbi ljudi, ki nas spoštujejo in nas imajo radi.

Najlepše darilo, ki je povrhu še zastonj, pa je nasmeh in prijazna beseda, ki nas vzpodbudi in napolni z optimizmom. V letu, ki prihaja, naj bo to vsakodnevni dar.

Veselimo se torej življenja. V novem letu si večkrat kot doslej vzemite čas čisto zase. Dobra volja prinaša tudi več zdravja. Oboje bo osrečevalo tudi vaše najbližje.

Božični čas naj vam podari veselje, leto ki prihaja pa zdravja in srečo. Naj vam bo vse leto toplo pri srcu.

Irena Kramar

 

Izlet v Mirno peč

Izlet Na Notranjsko

»Po jutru se dan pozna«, smo 10. julija rekli člani DU Litija in se dobre volje odpravili na izlet na Notranjsko. Vsakdanja opravila in skrbi smo pustili za seboj in se odpeljali v pričakovanju novih doživetji.

Najprej smo se ustavili v Sodražici. O njej smo že na avtobusu izvedeli, da vsako leto v juliju praznujejo psoglavske dneve. Za ta praznik so segli daleč nazaj v čas pripovedke, ko so jih Ribničani, v hudi jezi, zmerjali s psoglavci. Zanimiva pa je tudi pravljica o neubogljivem sinu, ki se je za kazen, ker ni ubogal matere, ob vsaki polni luni spremenil v psoglavca.

Po okrepčilu s kavico smo naše potovanje nadaljevali po cesti med obširnimi gozdovi, ki dajejo slutiti bližino Kočevskega pragozda. Ko se je pred nami odprl pogled na veliko, poseljeno kraško polje, smo vedeli, da smo že skoraj na cilju v Loškem Potoku. Tam se je cesta obrnila navkreber in vijugala med hišami, raztresenimi po pobočju hriba. Izstopili smo na najvišji točki, kjer sta nas prijazno sprejela domačina Lidija Knavs in njen mož Peter. Popeljala sta nas na njun okrasni vrt, kjer smo občudovali cvetoče okrasne gredice, unikaten ribnik, različne javorje, grmovnice, številne vrtne dodatke in letno kuhinjo. Navdušeni smo bili nad njuno kreativnostjo in vztrajnostjo. Čudovit okrasni vrt je rezultat njunega petindvajset-letnega dela.

Na vrtu se nam je pridružila tudi predsednica DU Loški Potok, Marija Turk. Ponudila se je, da nas popelje po celi Loški dolini in nam predstavi vse njene znamenitosti. Ker je bila tega dne naša pot začrtana drugače, smo se za prijazno vabilo lahko le zahvalili.

Slovo od naših dveh gostiteljev, Lidije in Petra, je bilo polno občudovanja. Stiski rok in besede ob slovesu so bile izraz naše iskrene zahvale za doživetje nepopisno lepega vrta.

Do Nove vasi na Blokah smo imeli še dvajset minut vožnje. Tam smo si ogledali stalno muzejsko razstavo Bloški smučar. Vodič po razstavi, Matej, nam je v bloškem narečju predstavil prve smuči, zaradi katerih Bloška planota slovi kot zibelka slovenskega smučanja. V njihovo iznajdbo in uporabo so domačine prisilile geografske in meteorološke značilnosti. V snegu, visokem več kot meter, so lahko šli po nujnih opravkih le, če so imeli na nogah nataknjene smuči. Zaradi dolgih zim so smuči Bločane spremljale celo življenje – od rojstva do smrti. Celotno zgodbo življenja na Blokah smo doživeli tudi ob predvajanju filma, ki so ga posneli z namenom ohranjanja bogate kulturne dediščine.

Na naši izletniški črti je bila pred nami še ena točka: Bloško jezero. Nastalo je okoli leta 1970 z zajezitvijo potoka Bloščica. Dolga leta je privabljalo redke obiskovalce z lepo, nedotaknjeno naravo, pred kakšnim desetletjem pa so ga začeli turistično urejati. V njegovi bližini so zrasli številni vikendi, turistično vabljive so tudi lesene hišice (glamping), lesene skulpture medvedov in brunarica, kjer naj bi poskrbeli za lačne in žejne turiste. Nam so poleg enolončnice postregli še z nekaj neprijaznosti. Kljub temu so se naši ustni kotički ob odhodu obrnili navzgor. Dobre volje nam ni mogel vzeti nihče. Za nami je bil lep dan.

Milka Rogelj

 

Osmi marec na Dobovici

Mesec marec je namenjen ženskam, saj sta v njem kar dva ženska praznika. Če temu dodamo še pomlad, ki izbruhne v tem mesecu, postane naša misel topla, prijazna, lepa.

Prvemu prazniku v mesecu marcu, dnevu žena, ki poudarja enakopravnost obeh spolov, v DU Litija dodamo še dan mučenikov, ki ima svoje korenine v krščanskem izročilu. Tako vsako leto praznujemo oboje skupaj. Letos smo bili na Dobovici na turistični kmetiji Pr Krjan. Začetni prijateljski klepet je najprej prinesel nekaj kritičnih misli o naši sedanjosti. Ugotavljali smo, da čas, tudi od nas, upokojencev, zahteva spremembe v razmišljanju in celo v čustvovanju.

 Naša modrovanja so se kar hitro izgubila v zvokih Zvonetove harmonike. Pospremili smo jih s pesmijo in dodali še nekaj humorja. Med nami se je namreč znašel gospod, ki je iskal darilo za svojo ženo in nam v zvezi s tem natrosil nekaj koristnih nasvetov. Moška ušesa je pobožala tudi pesem, posvečena prav njihovemu prazniku. Navijali smo še za zmagovalni par v zabavni igri in čas odhoda se je vse bolj bližal. Le še darila: za ženske rože in čokolada, za moške pa nekaj tradicionalnega; le s trnjem jim je bilo prizanešeno.

Naše misli že tečejo k drugemu ženskemu prazniku.

Milka Rogelj

 

Izlet v Ljubljano

Zadnji dan v mesecu kulture, 28. februarja 2019, smo si izletniki DU Litija ogledali najprej TV Slovenija, kjer so nam prikazali, kako ustvarjajo razne oddaje in programe. Ogledali smo si studio za informativne programe, zatem studio, kjer nastaja oddaja Dobro jutro in največji studio, kjer snemajo razvedrilne oddaje. Spoznali smo, kako potekajo oddaje "v živo". Vstopili smo tudi v kozmetični salon, kjer uredijo nastopajoče pred oddajo in zatem tudi v ogromen prostor, kjer hranijo oblačila iz oddaj in razne rekvizite.
Po končanem ogledu TV Slovenija smo se zapeljali do Botaničnega vrta Ljubljana na ogled tropskega rastlinjaka. Tam se bohotijo rastline iz raznih tropskih predelov. To so palme, bananovci, fikusi, strelicije, praproti, orhideje in še več, saj je teh rastlin v tem rastlinjaku več kot 380.
Na povratku smo ustavili v gostišču, kjer smo se ob kosilu še družili ob pogovoru  in zaključili zanimiv in prijeten dan.

Tekst in fotografije: Alojz Kavčič

SEKCIJA ZA ORGANIZIJANJE IZLETOV IN SREČANJ

Program za leto 2019

JANUAR: / FEBRUAR: Ljubljana - ogled TVS

MAREC: Praznovanje dneva žena

APRIL: / MAJ: Dunaj in še kaj

JUNIJ: Srečanje upokojencev Zasavske pokrajinske zveze;

Tolmin, Kobarid (Mlekarna Planika, muzej in posestvo Bogata)

JULIJ: Hrib – Loški Potok (Vrt Lidije in Petra Knavsa)

AVGUST: Planica, Bled

SEPTEMBER: Srečanje slovenskih upokojencev v Pliberku;

Trgatev Malovščevo

OKTOBER: Izlet V neznano

NOVEMBER: Martinovanje

DECEMBER: Božično-novoletno praznovanje

Na naših izletih in prijateljskih druženjih je vedno veselo in zanimivo. Privoščite si več za manj denarja. Pojdite z nami!

 

  Milka ROGELJ,  vodja sekcije

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe