NA MARTINOVANJU

        

Ne, ni bilo še martinovo, ko smo se litijski upokojenci, 9. novembra 2018, veselo razpoloženi, odpeljali v Brežice. Do praznika sta manjkala še dva cela dneva, do nas pa je prišel glas, da se je na Primorskem mošt že spremenil v vino. Pa smo šli pogledat, kako je s tem na Štajerskem.

Sprejeli so nas v Gostilni Štefanič , kjer je že pred vhodom dišalo po sveže pečenem kostanju. Prav pridno smo se ga lotili. Roke so postajale z vsakim olupljenim kostanjem bolj črne, v ustih pa je bilo čedalje več sladkosti.

Po sladkem sprejemu smo bili povabljeni v dvorano z lepo pripravljenimi mizami. Ko so se nam pridružili še upokojenci iz Tržiča, smo skupaj nazdravili, nato pa se zavrteli v živahnih ritmih ansambla Jerneja Kolarja.

Poskrbljeno je bilo tudi za veseli krst novega vina. Njegova motna barva in nezrel okus sta oznanjala, da na tem koncu Slovenije Martin ne hiti s svojo čarovnijo.

Začeli smo s sladkim kostanjem, končali s prijateljskim slovesom. V našo zbirko veselih praznovanj smo dodali še en lep dan.

        

Tekst in foto: Milka Rogelj

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe