Pričele so se jesenske delavnice DU Litija

Pričele so se jesenske delavnice, vabljeni tudi tisti, ki niste člani društva ali upokojenci.

Delavnica s servietno tehniko

 

 

 

Jesenske ustvarjalne delavnice

USTVARJALNE DELAVNICE, pomlad 2019

Burno je bilo obdobje od januarja do aprila 2019, kajti sredi januarja sta se dva zelo aktivna člana ustvarjalnih delavnic, žal iz osebnih razlogov, odločila, da na delavnicah ne bosta več sodelovala.

Tudi vodja delavnic sem takrat kolebala, da se poslovim, pa me je predsednica prepričala, da ostanem.

In nadaljevali smo začeto delo, ki je pomenilo plodno sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije. Februar in marec sta bila tako v znamenju sodelovanja in izvedbe delavnic v društvu. Tako smo Marta Lamovšek, Jelka Zajc, Branka Bizjan in Milena Dimec en dan preživeli na Brdu, kjer smo ustvarili knjižico ČEBELE, 2. del.

Isti sodelavci smo bili tudi izvajalci delavnic na Celjskem sejmu v sodelovanju s ČZS in tako tudi promotorji DU Litija.

Pripravili smo še eno zunanjo delavnico; v Šmelcu, kjer smo izdelali rože iz embalaže za jajca.

Delavnice, ki so bile realizirane v februarju in marcu 2019, smo izpeljati z vsebinami, ki so bile prikazane na ustvarjalnih delavnicah v hotelu Delfin, ker je to priporočilo s srečanja v Delfinu decembra 2018 in priložnost, da se širijo vsebine, veščine in znanja, ki se tam pridobijo in se tako bogati rokodelsko delo v matičnem društvu.

Udeleženci delavnic, ki so dodobra zapolnili mesta v našem skupnem prostoru (sodelovale so tudi članice ustvarjalnega krožka Marjetice iz Hrastnika) so lahko spoznali tehnike izdelave različnih izdelkov, ki niso vsesplošno znane:

•      z mentorico JELKO ZAJC smo spoznali TISKANJE NA TKANINO, na nakupovalno vrečko. To tehniko še najlaže opišemo kot sitotisku podobno tehniko,

•      z mentorico SLAVI JANEŽ smo se podali v svet lesa, servietne tehnike in nastale so PANJSKE KONČNICE,

•      mentorica MILENA DIMEC je uporabila različne tehnike poslikave  malih okrasnih cvetličnih lončkov in nastala je prava mala »vojska«  MALIH MEDOVITIHVRTOV. Nenačrtovano je bila delavnica izvedena še v nadaljevanju, kajti izkazalo se je, da je za dokončen izdelek ena delavnica premalo.

•      mentor IVAN BLAŽIČ je pokazal, kako narediti VELIKONOČNI MOTIVI v pick point (šivani) tehniki od začetka do konca.

Teden dni pred razpisano delavnico smo s sliko in besedo povabili na srečanje.

V sodelovanju z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno smo sodelovali na njihovih brezplačnih delavnicah v mestnem muzeju Litija, ko smo pletli peharje iz ličja (mentorici Jelka Zajc, Brigita Rozina) in se poskusili v pravem pletarskem delu (velikonočni peharji) na dveh delavnicah (mentorja Brigita in Lojze Rozina), družili smo se tudi pred velikonočnimi prazniki, ko smo kvačkali (obkvačkali) stiroporna jajca kot praznično dekoracijo. Vse delavnice so potekale v okviru EU projekta Dediščina nas povezuje.

POGLED V MAJ 2019

Pred nami je maj in zopet bo bogat z našo udeležbo.

•      Sodelovali smo, na povabilo hotela Delfin in v organizaciji ZDUS, na delavnicah na Majski fešti (6. in 7. maj). Skupna tema je bila morje.

Jelka Zajc je ustvarjala sliko iz semen, kamenčkov in školjk. Milena Dimec se je pokazala z izdelkom, ki ga je poimenovala Postavi me v omaro; dišim in razvlažim.

•      14. maja bomo na Gospodarskem razstavišču (v sklopu ZPZDU) in ostalih zvez aktivni ustvarjalci  z delavnico , ki smo jo naslovili PREPROSTA KALIGRAFIJA,

•      Ivan Blažič pa je na posebno povabilo ZDUS povabljen, da na stojnici hotela Delfin promovira delavnice in pokaže tehniko in izdelke v šivani tehniki, ki jo pozna do potankosti in tudi skrivnosti dobre izdelave,

•      s stojnico bomo sodelovali (predvideni datum je 24. maj 2019) na srečanju ZPZDU v Rimskih Toplicah, kjer nam bodo za družbo ustvarjalke iz Trbovelj in Hrastnika.

 

M. Dimec

Ustvarjalne delavnice

Program za leto 2019

Iz njihovih vrst vsako leto (že petič) najbolj ustvarjalni člani/članice odidejo na vseslovensko srečanje ustvarjalcev iz vseh DU v Sloveniji, v Hotel Delfin. Trije pa so bili že izbrani za ljubiteljske mojstre/mojstrice: Ivan Blažič, Slavi Janež, Milena Dimec. Svoje znanje potem posredujejo članom du Litija.

Delavnice načrtujemo tako (jeseni in spomladi), da s slikovnim plakatom povabimo na tematsko delavnico (oglasna deska) in na spletni strani društva.

• rože iz ličja

• pletenje tople kape (nov. 2019)

• pletenje copat iz ličja, pletenje peharjev iz ličja (dec. 2019)

• izdelujemo čestitke

• preprosto tiskanje na tkanino

• izdelovanje panjskih končnic

• servietna tehnika na različnih materialih

• ročno (lahko tudi strojno) šivanje priložnostnih darilc

 

Veseli bomo, če boste izrazili svoje želje in potrebe po ustvarjanju. Pridružite se nam ob četrtkih od 15. do 18. ure.

 

Milena Dimec, vodja ustvarjalnih delavnic

 

Spomladanske ustvarjalne delavnice 2019

Mentorice in mentor bomo v februarju in marcu izvedli delavnice, kjer bodo člani – udeleženci delavnic lahko spoznali tehnike izdelave različnih izdelkov, ki niso vsesplošno znane, zato vabimo vse, ki jih ustvarjanje zanima, da se nam pridružite v društvenih prostorih.

 

14. februar 2019 od 15. do 18. , mentorica JELKA ZAJC

TISKANJE NA TKANINO (nakupovalno vrečko, …) To tehniko še najlaže opišemo kot sitotisku podobno tehniko.

21. februar 2019 od 15. do 18., mentorica SLAVI JANEŽ

PANJSKE KONČNICE, osnova bo lesena, obdelana s servietno tehniko.

28. februar 2019 od 15. do 18., mentorica MILENA DIMEC

KERAMIČNI LONČKI MALO DRUGAČE,

uporabili bomo različne tehnike poslikave okrasnih cvetličnih lončkov.

14. marec 2019 od 15. do 18., mentor IVAN BLAŽIČ

VELIKONOČNI MOTIVI V PICK POINT (šivani) TEHNIKI

Ustvarjalci bodo spoznali postopek od začetka do končnega izdelka.

Teden dni pred razpisano delavnico bomo s sliko in besedo povabili na srečanje.

 

Veseli bomo, če boste z nami.

Milena Dimec, vodja delavnic

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe