DAN ZA SPREMEMBE – PREMAGAJMO OSAMLJENOST

Na sestanku pokrajinske koordinacije programa Starejši za starejše Zasavske regije, katerega je sklicala Jerica Laznik in je potekal v Mladinskem centru v Hrastniku  9.3.2021, smo se koordinatorji tudi letos odločili, da se vključimo v akcijo, ki jo že 12. leto organizira Slovenska filantropija. 
Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. V akcijo so vključene občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Litija in Šmartno pri Litiji.

Moto letošnjega dneva za spremembe je bil PREMAGAJMO OSAMLJENOST. Odločili smo se, da ta dan namenimo stanovalcem domov za starejše v Zasavju. Menimo, da je leto, ki je za nami, prineslo v naša življenja ogromno sprememb in okrnilo stike ter v osamljenost in negotovost pahnilo veliko, predvsem starejših ljudi.

S koordinatorkami iz Litije in Šmartnega pri Litiji, smo se dogovorile, da v ta namen napišemo lepe misli, katere namestimo na plakat in jih malo okrasimo. V pomoč so nam bile vodje delavnic, ki so to delo z veseljem sprejele. Poleg tega smo nabavile tudi malo spomladanskega cvetja in sladkih dobrot.

Litijske in šmarske koordinatorke smo se dogovorile za izvedbo akcije 17.3. 2021. V dom Tisje v Črni potok smo prišle s prostovoljci v skladu z zahtevami NIJZ-ja ob 10. uri. Akcijo smo izvedli pred domom, kamor so pripeljali stanovalce. Da je bilo še bolj veselo, smo imeli s seboj harmonikarja Dušana in kitarista Petra. Po uvodnem pozdravu predsednice društva upokojencev Litija Irene Kramar, je vse skupaj pozdravila tudi koordinatorka Helena Perko iz Gabrovke. V svojem nagovoru jim je sporočila, kakšen je namen obiska. Osebju doma smo izročili lepe misli in darilca. Stanovalci so zelo uživali ob glasbi in komaj čakali, da lahko zapojejo.

Ob 10.45 pa smo se odpravili še v Dom Tisje v Litijo. Tu smo bili dogovorjeni ob 11. uri. Tudi tu sta stanovalce pozdravili gospa Irena in Helena, nato pa še delovna terapevtka gospa Klavdija Zupančič. Na njihovih obrazih je bilo videti veliko sreče in zadovoljstva. Tudi v tej enoti smo peli. Vzdušje je naraščalo in ob glasbi se je zaplesalo, seveda na varni razdalji.Tudi njim smo predali napisane misli in sladke dobrote.

Ko je bil čas kosila, smo zaključili, kar oskrbovancem ni bilo najbolj všeč. Radi bi še ostali in se imeli lepo.

Spoštovani prostovoljci – hvala za sodelovanje. Drugo leto bomo obisk ponovili in dogodku namenili več časa, saj so stanovalci obeh domov s svojim sodelovanjem in dobro voljo pokazali, da so nas veseli in da nas potrebujejo.

Koordinatorka za Litijo

Marjana Kolar

 

 

 

 

 

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1829207

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe