SEDRAŽ – REČICA 4. 6. 2022

Pohodniki planinsko pohodniške sekcije DU smo se odpravili na področje zasavskega pogorja in se sprehodili od Sedraža do Rečice. To so rudarski revirji, kjer so 700 let kopali rudarji zelo kvaliteten premog v povezavi z rudnikom Laško. Pri prijaznih ljudeh na kmečkem turizmu v Sedražu smo popili dobro kavico in začeli pohod po kolovozni poti, ki se je rahlo dvigala. Nudili so se nam razgledi po okoliških hribih in celo mogočni Kum nas je pozdravljal. Spremljal in usmerjal nas je gospod, ki je bil včasih zaposlen v rudniku, zato je veliko vedel o dogajanju in delu pod zemljo – v rudniških rovih, ki potekajo na tem področju.
Prišli smo do kraja, kjer je bila vasica Govce, ki je ležala na planoti pod Govškim Brdom, nad nahajališčem zelo kvalitetnega premoga. Zaradi rudnika je nastalo plazovito področje in vasica se je začela pogrezati. Tu so bile mogočne kmetije in cerkvica svete Magdalene. Leta 1965 so jo z žalostjo v srcu zapustiti še prebivalci zadnjih štirih kmetij na planoti. Žalostni pogled na plazovito območje z ostanki ruševin so dokončno zakrili s sanacijo terena v letu 1991.
Ostal pa je še jašek Liša, ki je služil kot transportni jašek za spust nakopane premogove rude iz Liša polja do glavnega rudnika Laško in do separacije v spodnji Rečici. Rudarji so ga preuredili v muzej . Pri vhodu sta nas prijazno sprejela dva rudarja, eden v svečani črni rudarski obleki z 28. zlatimi gumbi in drugi v delovni obleki, ki nam je razkazal muzej z rudarskim orodjem in opremo. V srcu nam je ostal zelo spoštljiv občutek do rudarjev in njihovega težkega dela pod zemljo.
Pohod je pripravil Lojze Hauptman. Hvala, spoznali smo veliko novega in se dobre volje vrnili domov.

Zapisala: Nuša Rozman
Fotografije: Milan Amon

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2264002

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe