Srečanje starejših članov

Leto je naokoli. Tako kot že preteklih petnajst let, je tudi letos DU Litija povabilo člane društva, starejše od 80 let, na letno srečanje. Udeležba je bila dobra, saj se jih je udeležilo preko sedemdeset.

Za marsikoga, ki se ne udeležuje drugih društvenih aktivnosti, je to edina priložnost za srečanje z vrstniki, zato je srečanje med člani priljubljeno, društvo pa ga skrbno pripravlja.

Po uvodni umirjenih nostalgičnih pesmih dueta je navzoče pozdravila predsednica društva Irena Kramar, se zahvalila vsem za dolgoletno zvestobo društvu, in poudarila: »To družabno srečanje je namenjeno temu, da ohranimo vašo povezanost z društvom, da se srečate stari znanci, se pogovorite o radostih in tegobah življenja, mi pa vas seznanimo z našim delom. Mnogi med vami se vidite samo na tem srečanju, nekateri pa tudi na izletih in prireditvah. Naše prostovoljke se trudijo, da obiščejo čim več bolnih in osamljenih članov, ki se ne morejo udeleževati aktivnosti društva, da jim popestrijo in polepšajo vsakdanjik. Obiskujejo jih tudi na domu, ter v domu Tisje in v litijski enoti Šmelc; v obeh prirejamo tudi razne prireditve.«

V kulturnem delu programa sta z recitacijami izvrstno nastopali 90 letni udeleženki srečanja in poželi aplavz in občudovanje. Vodja kulturne sekcije Iva Slabe pa je udeležence povabila, da se udeležujejo tudi kulturnih prireditev, ki so brezplačne in lahko dostopne. Z minuto molka so se poklonili tudi letos preminulemu pevcu Mati Savšku, ki je bil dolga leta nastopal s pevskim zborom in na teh srečanjih ter številnih društvenih prireditvah.

Predstavili so tudi najstarejše posameznike in jim čestitali.

Srečanja se je, kot vsa leta, udeležil tudi župan Franci Rokavec in udeležencem zaželel dobro zdravje in počutje. Pohvalil je tudi delo društva, ki odlično skrbi za vse starostne skupine članov. Omenil je, da se tudi Občina trudi v čim večji meri poskrbeti za dobro počutje občanov, pri čemer so še posebej ponosni na let 2014 odprti Socialno varstveni center v Litiji, v katerem so od letošnjega leta zapolnjene vse zmogljivosti. Dober glas se širi po državi in tudi v tujino, zato ga pogosto obiskujejo skupine in novinarji. Dom starejših občanov in oskrbovana stanovanja sta popolnoma zasedena, prav tako vse ostale zmogljivosti. Zato bo treba misliti že na nove zmogljivosti.

V letošnjem letu je občina uvedla dve novi avtobusno povezavi iz okoliških krajev do mesta, kar je še posebej koristno za starejše člane. Pogovori potekajo tudi z družbo Sopotnik za individualne prevoze starejših iz odročnih področjih občine; po proučitvi ponudbe bi lahko s temi prevozi, po zgledu več kot desetih občin v Sloveniji, pričeli z novim letom.

Ob dobrem kosilu, slastnem pecivu , so ga pripravile prostovoljke, ter medenem darilcu, se je klepet umirjeno nadaljeval; ob zvoku harmonike, pa so nekateri tudi zaplesali. Po srečanju pa so prostovoljke obiskale še nekatere bolne člane.

Hvala za te dogodek ! Veseli bomo povabila tudi prihodnje leto.

Tekst: Martina Kralj

Foto: Nuša Rozman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1460044

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe