Kmalu tudi v občini Litija

PREVOZI ZA STAREJŠE PO SISTEMU »SOPOTNIKI«

Občan, oktober 2018

Zavod Sopotniki je zasebni zavod in neprofitna organizacija, ki deluje okrog 4,5 leta. Letos spomladi so močno razširili območje svoje dejavnosti, tako da trenutno delujejo v 12 občinah z 9 vozili in 9 ekipami; v vsaki občini je 1 vozilo, ki se lahko uporablja tudi za več občin, v Kočevju pa trenutno načrtujejo nakup že drugega vozila. Zavod ima sedež v Sežani, v ostalih občinah pa imajo enote in na teh so zaposleni koordinatorji.

Prevozi so za uporabnike brezplačni, opravljajo jih prostovoljni vozniki – v tem je bistvena razlika s taksi prevozi. Občine sofinancirajo prevoze, sponzorji (po navadi podjetja v občini) pa zagotavljajo npr. hrano za prostovoljne voznike, servis vozil ipd. Uporabniki so starejši – to so ljudje s statusom upokojenca. Prevoze je potrebno naročiti en teden vnaprej. Koordinatorji po možnosti poskrbijo, da se ena pot opravi za več uporabnikov. Koordinatorje zaposlujejo občine, njihovi zavodi ali CSD, lahko so zaposleni tudi preko javnih del. Vozila so lahko v lasti ali v poslovnem najemu občin, ki lahko za ta namen pridobijo sponzorska ali morda celo evropska sredstva.

Koordinatorji skrbijo za usklajevanje potreb občanov z razpoložljivostjo vozil oz. prostovoljcev.

Prostovoljci so lahko vsi, ki izpolnjujejo pogoje za vožnjo osebnih vozil, še največkrat so to mlajši upokojenci, podjetniki, prejemniki DSP ali iskalci zaposlitve, ki na ta način izboljšujejo svoje kompetence in si povečujejo možnost zaposlitve. Sistem financiranja je v večini primerov podoben: občina financira vozilo in koordinatorja, tehnično opremo in izobraževanja zagotovi Zavod Sopotniki, prehrano za prostovoljce pa prispevajo sponzorji. Vozila in potniki so zavarovani, Uporabniki lahko poleg pregledov pri zdravniku prevoze uporabljajo tudi za obiske trgovin, predstav ali koncertov, udeležbe na izobraževanjih ipd.

Uporabniki so lahko tudi stanovalci domov za ostarele.

Več na povezavi: https://www.sopotniki.org/o-nas.html

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1526914

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe