NA MEDNARODNEM SREČANJU UPOKOJENCEV

Zadnji dan avgusta je na avstrijskem Koroškem, v Pliberku, potekalo že tradicionalno srečanje slovenskih upokojencev z obeh strani meje.  Letos smo se ga prvič udeležili tudi člani DU Litija.

Pred velikim šotorom z napisom »Svaveja uta« so nas pričakale vesele viže, ki jih je izvajala godba Ljubljanski veterani, v šotoru pa so nas, številne slovenske upokojence, pozdravili prizadevni organizatorji Slovenskega kulturnega društva Pliberk, predsednik njihovega društva upokojencev in župan mestne občine Pliberk. Pozdravom se je pridružil tudi  predsednik ZDUS, Janez Sušnik in podpredsednica Vera Pečnik. Sledil je kulturni program, v katerem so nastopale tudi naše plesalke. Po kratki predstavitvi so z veselimi ritmi  poskrbele za razgibano dogajanje pod šotorom.

Srečanje je potekalo v okviru prireditve Pliberški jormak, ki nadaljuje tradicijo ljudskega slavja južnih predelov Koroške. O slavju govore pisani viri iz leta 1393, zato se letošnji jormak (sejem) ponaša s številko 626.

Po srečanju smo si na glavnem trgu ogledali slavnostno povorko s predstavitvijo več kot sto skupin. Prevladovale so kulturne in zgodovinske, predstavila pa so tudi podjetja iz Pliberka in okolice.

Preostali čas smo se sprehodili med stojnicami in se zabavali ob pogledu na številne vrtiljake v zabaviščnem delu sejma.

Pred odhodom domov v Slovenijo, smo zavili še v Globasnico na ogled gradu  Elberstein, ki ga je z lastnimi rokami zgradil umetnik slovenskega rodu, Johan Elbe. Ob pogledu nanj smo se čudili umetelnim kupolam in izrezljanim portalom, v notranjosti pa so številne obloge, ročno izrezljani stropi, vrata, omare, za nameček pa še razstavljene slike, vzbujali občutek prenatrpanosti. Grad je zaradi svoje posebnosti postal turistična zanimivost Globasnice.

Milka Rogelj

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1653045

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe